Испечати

Топчиња со мелено месо

Топчиња со мелено месо

Состојки

  • за тестото
  • 1 кг. брашно
  • 1 пресен квасец
  • 50мл. масло
  • 100гр. путер
  • 1 лажиче сол
  • 2 јајца
  • млако млеко по потреба колку што прима(околу 500мл.)
  • за фил
  • 500гр. мелено месо
  • 2 главици кромид
  • сол,црн пипер
  • за премачкување на топчињата
  • 1 јајце
  • сусам

Подготовка

Најпрво го правиме филот.
Го сецкаме ситно кромидот и убаво го пржиме го додаваме и месото и зачинуваме. Пржиме 15 минути и оставаме да се излади.
Квасецот го зафаќаме и оставме да надојди. Брашното, јајцата, солта, маслото и путерот ги ставаме во подлабок сад. Постепено го додаваме млекото и месиме додека не добиеме убаво тесто. Го оставаме да надојди тестото и потоа го делиме на два дела.
Од секој дел сучиме кора и со чаша сечиме кругови. На секој круг ставаме од филот и го затвораме. Ги оставаме да надојдат сите топчиња и пред да се печат ги премачкуваме со матено јајце и наросуваме сусам. Печиме на 190 степени околу 25 минути. На здравје !!!