Топчиња со мелено месо
Состојки
- за тестото
- 1 кг. брашно
- 1 пресен квасец
- 50мл. масло
- 100гр. путер
- 1 лажиче сол
- 2 јајца
- млако млеко по потреба колку што прима(околу 500мл.)
- за фил
- 500гр. мелено месо
- 2 главици кромид
- сол,црн пипер
- за премачкување на топчињата
- 1 јајце
- сусам
Подготовка
Најпрво го правиме филот.
Го сецкаме ситно кромидот и убаво го пржиме го додаваме и месото и зачинуваме. Пржиме 15 минути и оставаме да се излади.
Квасецот го зафаќаме и оставме да надојди. Брашното, јајцата, солта, маслото и путерот ги ставаме во подлабок сад. Постепено го додаваме млекото и месиме додека не добиеме убаво тесто. Го оставаме да надојди тестото и потоа го делиме на два дела.
Од секој дел сучиме кора и со чаша сечиме кругови. На секој круг ставаме од филот и го затвораме. Ги оставаме да надојдат сите топчиња и пред да се печат ги премачкуваме со матено јајце и наросуваме сусам. Печиме на 190 степени околу 25 минути. На здравје !!!