Торта Барби
Состојки
- за пандишпан
- 15 јајца
- 15 големи лажици шеќер
- 6 големи лажици какао
- 9 големи лажици брашно
- за фил
- 3 пакетчиња чоколаден пудинг
- 250 гр маргарин
- 150 гр ресани
- 150 гр ореви
- 200 гр шеќер во прав
- 1 чоколадо за готвење
- 1,5 млеко
- 100 гр суво грозје
- 3 капки рум
- 1 л шлаг
Подготовка
За падишпанот правиме три кори.
За секоја кора кршиме 5 јајца, ги делимр белките од жолчките.
Белките ги матиме со 5 лажици шеќер. Во изматените белки додаваме 2 лажици какао и 3 лажици брашно, убаво промешуваме и печеме на 150 степени.
Така постапуваме со останатите 2 кори.
За фил
Вариме чоколаден пудинг со млекото. Маргаринот го матиме со шеќер во прав и го додаваме во изладен пудинг.
Ресаните ги сечеме на коцки, ги додаваме во пудингот. Оревите ситно ги сечкаме, ги додаваме, суво грозје го истураме во смесата. Додаваме 3 капки рум, а чоколадото за готвење го топиме и додаваме во филот. Се убаво промешуваме.
Пандишпаните премачкајте ги со фил, направете форма како фустан на кукла.
Куклата ставете ја внатре во тестото. Украсуваме со шлаг и прехранбени.
Ова торта јас правев за мојата ќерка за вториот роденден.