Испечати

Торта Барби

Торта Барби

Состојки

  • за пандишпан
  • 15 јајца
  • 15 големи лажици шеќер
  • 6 големи лажици какао
  • 9 големи лажици брашно
  • за фил
  • 3 пакетчиња чоколаден пудинг
  • 250 гр маргарин
  • 150 гр ресани
  • 150 гр ореви
  • 200 гр шеќер во прав
  • 1 чоколадо за готвење
  • 1,5 млеко
  • 100 гр суво грозје
  • 3 капки рум
  • 1 л шлаг

Подготовка

За падишпанот правиме три кори.
За секоја кора кршиме 5 јајца, ги делимр белките од жолчките.
Белките ги матиме со 5 лажици шеќер. Во изматените белки додаваме 2 лажици какао и 3 лажици брашно, убаво промешуваме и печеме на 150 степени.
Така постапуваме со останатите 2 кори.
За фил
Вариме чоколаден пудинг со млекото. Маргаринот го матиме со шеќер во прав и го додаваме во изладен пудинг.
Ресаните ги сечеме на коцки, ги додаваме во пудингот. Оревите ситно ги сечкаме, ги додаваме, суво грозје го истураме во смесата. Додаваме 3 капки рум, а чоколадото за готвење го топиме и додаваме во филот. Се убаво промешуваме.
Пандишпаните премачкајте ги со фил, направете форма како фустан на кукла.
Куклата ставете ја внатре во тестото. Украсуваме со шлаг и прехранбени.
Ова торта јас правев за мојата ќерка за вториот роденден.