Испечати

Интегрални шпагети со сос од домати и мали ќовтенца

Интегрални шпагети со сос од домати и мали ќовтенца

Состојки

  • 500 гр интегрални шпагети
  • сол, маслиново масло
  • за ќовтенцата
  • 250 гр мешано мелено месо
  • 1 мала главичка кромид
  • 1 помало јајце
  • 1/2 парче двопек натопен во вода
  • зачин, бибер, малку оригано, сецкан магдонос
  • 400 мл домашен сос од домати

Подготовка

Еве еден предлог за лесен и брз ручек.
Уште од вечер ако си го спремите сосот од домати и ја замесите смесата за ќовтенцата, за наредниот ден после работа имате за 15 минути топол оброк.
Додека се варат шпагетите се пржат мали топчиња-ќовтенца.

Најпрво се замесуваат сите состојки за ќовтенцата и се формираат мали топчиња.
Се пржат на загреано масло со повремено протресување на тавата за да се испржат од сите страни.
Потоа во тенџере се налева вода околу 1 литар, се додава малку сол, па се додаваат шпагетите. Се варат 8-9 минути и се цедат.
Им се додава 2-3 лажици маслиново масло за да не се залепат.
Се сервираат во тајнир шпагетите, врз нив се нанесува од домашно припремениот сос од домати, а може и кечап, се ставаат ќовтенца, сиренце и готово.