Благо лепче од ржано брашно
Состојки
- 400гр. ржано брашно
- 100гр. бело брашно
- 1 пециво
- 1 ванила
- 1/2 лажиче сода бикарбона
- 1/2 лажиче цимет
- 300гр. кафеав шеќер
- 1 рендана кора од портокал
- 100гр. суво грозје
- 150гр. сецкани ореви
- 200мл. млака вода
- 50мл. масло
Подготовка
Двата вида на брашно ги ставаме во подлабок сад, ги додаваме шеќерот, пецивото, ванилата, содата и циметот.
Постепено ја додаваме водата и маслото и убаво мешаме да се изедначат сите состојки.
Ја додаваме и кората од портокал, сувото грозје и оревите. Уште еднаш убаво мешаме и цела смеса ја тураме во намрсен калап и печиме на 180 степени околу 40 минути.
Лепчето има доста интересен вкус посебно за тие што го сакаат рженото брашно.