Испечати

Пикантни солени мали еклерчиња

Пикантни солени мали еклерчиња

Состојки

  • за еклерчињата потребно е-
  • 60 мл масло
  • 125 мл вода
  • 1/4 лажиче сол
  • 90 гр брашно
  • 2 јајца
  • за полнење-фил
  • 250 гр урда
  • 1-2 лажици лут ајвар
  • 1/4 лажиче буковец
  • 1 лажица кисела павлака
  • 100 гр рендан кашкавал

Подготовка

Во тенџере на оган се ставаат да зовријаат маслото, водата, солта.
Се додава брашно, се промешува и се трга на страна.
Во смесата се додаваат 2 јајца, едно по едно и убаво се изработува со миксер.
Се вадат со мало лажице еклерчиња или со помош на шприц и се печат во загреана рерна без да се отвора вратата на рерната.
Се ладат и се сечат на половина.
Во сад на страна се соединуваат урдата, ајварот, буковецот, павлаката, кашкавалот.
Во средината со лажиче се става од готовиот фил, врз него се става мало парче марула и се поклопуваат. Се сервираат по желба.