Испечати

Бистра супа со просо и ѓумбир

Бистра супа со просо и ѓумбир

Состојки

  • 4 лажици просо
  • 1 литар вода
  • 1 гранче магдонос
  • 1 морков
  • 1 мало лажиче брашно

Подготовка

Кој е љубител на супи, верувам дека ќе ја проба и оваа, мојата.
Во сад на оган ставете мн малку масло.
Додадете рендано морковче и пржете.
Ставете мало лажиче брашно па по една митка додадете ја водата.
нека почне да врие па ставете ја коцката супа и просото.
Зачинете и оставете да проврие додека се стопи коцката супа
( отприлика 5-6 минути )
Тргнете од оганот и зачинете со мелен ѓумбир и сецкан магдонос.
Покријте со капак и оставете уште 1о минутки нека постои да набабри просото.
Потоа супата е готова.
Некој просото го сака да му крцка, па затоа можете да ја конзумирате супата и веднаш без да отстои.
За просото има мн. да се каже, а јас ќе кажам дека има многу лековити својства и игра голема улога во здрвиот начин на исхрана.
Јас лично правам и десерти од просото.
На здравје