Ежиња

Состојки
- 1 квасец
 - 2 јајца
 - 250мл. млеко
 - 250мл. зејтин
 - 1 шоља за млеко гриз
 - 900гр. брашно
 - За шербет
 - 1250гр шеќер
 - 1250мл. вода
 - 3 ванила
 
Подготовка
Квасецот се раствара во малку млеко.
 Во еден сад се кршат јајцата се ставаат зејтинот, млекото и растворениот квасец и се замесува тесто со гризот и брашното. Се остава да кисне.
Одкако ќе настаса тестото се дели на два еднакви дела. Во едниот се става какао, а другиот си останува ист.
 Се прават топчиња и ако едното топче го расплескате на ренде другото топче го правите како прст долгнавесто и се вијат како ежиња.
 Постапката ќе ја видите подобро во прикажените слики.
Направените ежиња се редат во подмачкан плех и се печат во загреана рерна.
 Шербетот се врие 15 минути
 Ежињата топли - шербетот врел.
 Пријатен апетит со слатки ежиња и убаво кафе.