Испечати

Посна штрудла со џем и афион

Посна штрудла со џем и афион

Состојки

  • 500гр брашно
  • 100гр маргарин
  • 200мл млака вода
  • 1 кесичка сув квасец
  • 5 лажици шеќер
  • 1 прстофат сол
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1 чаша пире од тиква
  • 50гр афион

Подготовка

Се замесува тесто со млаката вода, растопениот маргарин, афионот, шеќерот, солта и квасецот.
Се меси убаво да се добие мазно тесто.Тестото се остава да се одмори 30 минути, а потоа се развлекува.
Се сукаат 2кори потенко и се премачкуваат прво со тенок слој на маргарин, а потоа со џем. Најубаво за вакви штрудли е да се користи домашен џем или мармалад затоа што индустрискиот истекува.
Се виткаат ролати и одозгора се премачкуваат со пирето од тиква и се поросуваат со афион. Се печат на 200степени околу 25 минути. Едноставни, брзи, посни и вкусни штрудлички, а џемот останува по ваш избор или во зависност од вашите залихи.