Испечати

Обландите на баба Перса

Обландите на баба Перса

Состојки

  • 300 гр млеко
  • 300 гр шеќер
  • 300 гр таан алва
  • 250 гр маргарин
  • 200 гр чоколадо за готвење
  • 200 гр ореви
  • 100 гр суви урми
  • 100 гр суви смокви
  • 100 гр суво грозје
  • 15 бисквити

Подготовка

Прво се мелат оревите, бисквитите, урмите, смоквите и грозјето.
На оган се загреваат млекото, шеќерот, алвата, маргаринот и чоколадата до зовривање. На тоа се додаваат останатите смелени состојки и сето тоа убаво се измешува да се создаде една хомогена полутечна маса.
Се става една кора од обландата и на неа се премачкува слој од смесата, па врз неа се реди следната кора и постапката се повторува се до последната кора.
Се остава добро да се олади и стегне, па се сече по желба.

Овој рецепт веќе трета генерација се прави во семејството, што значи дека навистина вреди - вкусно, а едноставно!