Испечати

Банички гужвани со праз

Банички гужвани со праз

Состојки

  • 1 кг брашно
  • 2 лајчиња сол
  • 1/2 лажица сув квасец
  • 200 мл масло
  • 250 мл млака вода
  • 200 мл кисела вода за после печење
  • фил
  • 5 страка праз

Подготовка

Најпрво се пржи празот со маслото и се додава сол и бибер.
Се замесува тесто од сите состојки освен од киселата вода. Се остава да нарасне. Потоа се размесува и се дели на 8-10 топчиња.
Се сука секоја кора, а потоа се растегнува.
Се намрснува со малку масло. Се става од пржениот праз. Се превиткува од лево, од десно, од горе и од долу. Потоа се гужва и се реди во тепсија.
Се печи на 150С -30мин.
Потоа се вади тепсијата од релна и се попрскува со кисела вода и пак се врака да се допечи уште 10мин.
Пријатно!!!