Банички гужвани со праз
Состојки
- 1 кг брашно
- 2 лајчиња сол
- 1/2 лажица сув квасец
- 200 мл масло
- 250 мл млака вода
- 200 мл кисела вода за после печење
- фил
- 5 страка праз
Подготовка
Најпрво се пржи празот со маслото и се додава сол и бибер.
Се замесува тесто од сите состојки освен од киселата вода. Се остава да нарасне. Потоа се размесува и се дели на 8-10 топчиња.
Се сука секоја кора, а потоа се растегнува.
Се намрснува со малку масло. Се става од пржениот праз. Се превиткува од лево, од десно, од горе и од долу. Потоа се гужва и се реди во тепсија.
Се печи на 150С -30мин.
Потоа се вади тепсијата од релна и се попрскува со кисела вода и пак се врака да се допечи уште 10мин.
Пријатно!!!