Испечати

Јагнешка јавнија (по рецепт на баба)

Јагнешка јавнија (по рецепт на баба)

Состојки

  • 10 млади кромидчиња
  • 20 гранчиња пресно нане
  • 1 кгр јагнешко месо
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1-1,5л. вода
  • по желба и потреба сол, мешан зачин, бибер, масло

Подготовка

Овај ручек го спремаше бабата на мојот сопруг.
Останато му е од детството како убав спомен, па често во овај период од годината кога има младо кромидче и нане му го правам.
Старинско јадење, но убаво.
Начин на подготовка.
Прво измиеното месо се става во тенџере на оган да се вари.
Се сечат младите кромидчиња на парченца и се пржат на врело масло.
Му се додаваат исчистените ливчиња нане (без стебленцето) и се пропржуваат уште малку.
На тоа се додава една лажица брашно, се запржува и се трга на страна.
Се додава црвен пипер, зачини и исчистеното сварено јагнешко месо.
Се налева со вода во која се вареше месото и крчка на тивко уште 40 минути.