Испечати

Чорбичка од компири и димено месо

Чорбичка од компири и димено месо

Состојки

  • 500 гр компири
  • 300 гр димено свинско месо
  • 2 главици кромид
  • 2 бамји
  • 1 зелена свежа пиперка
  • 2 црвени сушени пиперки
  • малку свеж магдонос
  • 1 лажиче јадра сол
  • 1-2 лажици мешан зачин
  • малку мелен црн бибер
  • 1 лажиче црвен пипер
  • малку масло за јадење
  • 1 лажиче брашно (за запршката)

Подготовка

1. Ситно сечканиот кромид и ситно ренданиот морков се пропржуваат на малку масло
2. Се додава исецканата зелена пиперка и ситно сечканите бамји
3. Откако ќе омекнат на врелото масло се додаваат компирите исечкани на поголеми коцки
4. Потоа се додава дименото месо, ситно исечкано
5. Се додаваат зачините
6. Се додава водата, целите црвени пиперки и магдоносот кој е претходно ситно исечкан
7. Се вари чорбата на тивок огин околу час и половина, да се свари убаво месото
8. На крај се прави настрана во едно тавче запршка од малку врел зејтин и брашно и со таа смеса се запржува чорбата
9. Се остава да се повари уште 5-1о мин и се сервира во чинија