Пилешки полжавчиња
Состојки
- 1 кгр пилешки гради
- 3 јајца
- 200 гр презла
- 200 гр брашно
- 80 гр сусам
- сол, бибер, малку кари
- 300 мл масло за пржење
- 40-50 чепкалки
Подготовка
Пилешкиот стек го сечиме на долги ленти.
Ги зачинуваме по вкус.
Потоа секое парче го валкаме во брашно, јајце, па во презла во која е додаден сусамот.
Ги формираме како полжавчиња и ги прицврстуваме со чепкалки.
Ги пржиме на загреано масло.
Ги вадиме врз послужавник обложен со хартија за да се впие маснотијата.
Ги вадиме чепкалките и ги сервираме по желба.
Декоративно, брзо, вкусно мезенце.