Торта за двоен роденден
Состојки
- 1 и 3 кора
- 5 белки
- 100 гр шеќер
- 3 лажици брашно
- по 50 гр (100 гр) мелени ореви и лешници
- 1 лажиче прашак за пециво
- 2 кора
- 2 јајца
- 4 лажици шеќер
- 1 ванила
- 3 лажици масло
- 4 лажици брашно
- 1 лажица какао
- 1 лажиче прашак за пециво
- Фил
- 3 пудинзи од чоколада
- 750 мл млеко
- 300 гр шеќер
- 1 чоколада за готвење
- 250 гр путер
- 10 жолчки
- 2 мл екстрат од рум
- За декорација
- 200 мл слатка павлака
- по потреба шарени шеќерни трошки
Подготовка
По повод мојот роденден, а воедно и раѓањето на мојот внук, како стрина е направив оваа торта. Па еве да ве почастам и за двата поводи.
Подготовка на 1 и 3 кора
Белките се матат со шеќерот додека се зацврстат како снег. Потоа се додаваат оревите и лешниците, брашното и пецивото. Се мешаат со лажица да се изедначат и смесата се става во подмачкано со путер и набрашнето плехче ( 25 х 30). Се рамни и се пече во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 мин.
На ист начин се подготвува и другата кора од белки.
Подготовка на 2 кора
Јајцата се матат со шеќерот и ванилата додека постанат светли и кремасти. Потоа се додава маслото малку се изматува и на крај брашното, какаото и пецивото. Се мешаат со лажица да се изедначат и смесата се става во подмачкано со путер и набрашнето плхче (25х30). Се пече во зегреана рерна на 180 степени околу 10-15 мин.
Подготовка на филот
Пудингот се раствора со малку млеко и 3-4 лажици шеќер а останатиот дел од млекото и шеќерот се ставаат да зовријат. Потоа се додава пудингот и се вари со постојано мешање додека се згусти. Се трга од огнот и покриен се остава да олади.
Жолчките малку се бијат со миксер и се ставаат на пареа да се згустат со повремено мешање. При крај се додава чоколадата искршена на коцки и се меша додека се стопи. Се трга на страна и се остава да олади.
Путерот се мати и се додава лажица по лажица од оладениот пудинг. Потоа се додаваат жолчките со чоколадата и румот. Се матат убаво да се изедначат.
Со готовиот фил се филоваат сите три кори а одозгора целата торта се премачкува со изматена слатка павлака и се украсува со шеќерни трошки или по желба.
Тортата се остава неколку сати во фрижидер да се стегне и да се спојат вкусовите, потоа се служи.