Испечати

Цезар салата на мој начин

Цезар салата на мој начин

Состојки

  • неколку листови марула, или срцевината од една марула (како што користев јас) или може и листови кинеска зелка
  • 200 гр пилешки стек
  • 3 парчиња сув леб (може и кубети едно пакетче)
  • 70-80 гр димен свински врат или димена сланина
  • 20 гр пармезан рендан
  • 30 гр кашкавал
  • 3 лажици мајонез
  • 2 лажици павлака
  • 100 мл јогурт
  • 1 лажиче сенф
  • малку кари зачин
  • по вкус сол
  • малку маслиново масло
  • малку оцет балсамико
  • 1 варено јајце
  • 1 домат
  • 1/2 краставица
  • 1 рака варена пченка,
  • 1 рака варен грашок

Подготовка

1. Стекот се сечка на мали парченца и се пропржува на малку маслиново масло или пак се пече на плотна
2. Рибанките леб се печат,  да се исушат целосно, (а може да се користат и готови кубети) и потоа се сечкаат на мали коцкички - кротони
3. Во една поголема чинија за сервирање се дроби марулата и се посолува
4. Врз неа се реди парчињата стек и парчињата кротони
5. Димениот свински врат се сечка ситно и се распоредува врз марулата
6. Варениот грашок и пченка се распоредуваат врз салатата (јас овој пат не ставив грашок и пченка а инаку ги обожавам)
7. Се полева со маслиново масло
8. Павлаката, мајонезот, сенфот и јогуртот заедно со кари зачинот се промешуваат и со оваа смеса се полева низ целата површина на салатата
9. Се ренда кашкавалот одозгора
10. Се посипува пармезанот низ целата салата
11. Најозгора се става за декорација доматот, краставицата и вареното јајце исечкани на парчиња
12. На крај полевам со балсамико оцет за подобар вкус