Испечати

Куглоф со карамел крем и кикирики

Куглоф со карамел крем и кикирики

Состојки

  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 1 пециво
  • 200гр. брашно
  • 80мл. масло
  • 150мл. млеко
  • 100гр. сецкани кикирики
  • 3 лажици чоколадно какао
  • за филот 6 лажици шеќер
  • 80мл. млеко
  • 1/2 пакетче пудинг од карамел
  • за декорација 50гр.сецкани кикири
  • 100гр. чоколадо
  • 20 чоколадирани топчиња

Подготовка

Најпрво започнуваме со подготовката на карамел кремот. Го запржуваме шеќерот со постојано мешање и кога ќе добие убава златна боја го додаваме млекото и уште малку мешаме за да зовријат.
Настрана ги биеме жолчките со миксер на пареа и го додаваме пудингот и ванилата (за да нема грутчиња пудингот и ванилата измешајте ги со 1 лажица ладно млеко и потоа ставете ги во жолчките) и го додаваме млекото со горениот шеќер постојано мешајки се додека не се добие густа смеса.
Ја тргаме настрана и оставаме да се излади.

Започнуваме со подготовка на паниспањата. Ги биеме белките со постојано додавање на шеќерот. Потоа ги додаваме, брашното, пецивото, маслото, кикирите, какаото и млекото.
Во намрсен калап за куглоф ја истураме половина од паниспањата и ја печиме 10 мин. на 170 степени колку да фати кора. Ја вадиме од рерна и со помош на шприц го нанесуваме карамел кремот и над него другата половина од паниспањата и печиме 35 мин.на 190 степени. Ладен куглофот го чоколадираме со топеното чоколадо и укарсуваме со кикири и чоколадни топчиња. Еден од моите омилени десерти, поздрав.