Чорба од риба
Состојки
- 1 глава од риба-крап
- 2-3 кременадли од крап
- 2-3 моркови
- 1 пашканат
- малку целер
- малку (1-2 чешниња) лукче
- 1 црвена сува пиперка
- 1-2 кафени лажичиња ориз
- 1-2 ловорови листа
- 1-2 суп. лажици брашно за запршка
- по потреба зачини-сол, мешан сув зеленчук, црна пипер
Подготовка
Деловите од риба ги ставам да зовријат еднаш и им ја истурам таа вода. Потоа во нив ги додавам - сецканите моркови, пашканатот, целерот, лукчето, црвената, сува пиперка, ловоровите листа и сол. Налевам со вода. Сето тоа убаво се вари.
Кога е сварено, низ цедалка во друго тенџере прво ја цедам водата, па го пасирам низ цедалката, исто, зеленчукот и го додавам во исцедената вода. Месото убаво го чистам од коските и го ситнам. Го додавам во течноста и се врака на оган, па тогаш го додавам оризот и се вари додека тој омекне.
Правам тенка запршка-бела (од 1-2 супени лажици брашно, зависно од тоа колку течност имаме во тенџерето, пропржено на малку масло додека убаво порумени) и ја запржувам чорбата.
Зачинувам со (по потреба) сол, мешан сув зеленчук, црна пипер.
Можи да ја послужите со толчено лукче со сол и киселина.
На здравје!!!!