Испечати

Баклава со јогурт и вишни

Баклава со јогурт и вишни

Состојки

  • 500 гр кори за баклава
  • Фил
  • 4 јајца
  • 1 чаша(200мл) шеќер
  • 1 чаша јогурт
  • 1 чаша масло
  • 1 пециво
  • 500 гр вишни
  • Шербет
  • 3 чаши шеќер
  • 3 чаши вода
  • сок од лимон

Подготовка

1. Секоја кора се попрскува со масло, а на секоја втора кора се става од филот по 2 кутлачи-убаво да се размачка. Така се редат сите кори.
Кога ќе се дојде до половина од корите се ставаат исчистените вишни и се продолжува со ставање пак на преостанатите кори. Значи кора, масло, кора фил, кора масло...
Се сече баклавата на коцки и се става да се печи во загреана рерна од 180С/30мин.
Се лади и се полива со топол шербет.

2. Шербет
Се вари шербет од вода и шеќер и сето тоа да врие 5мин. Се трга настрана и се цеди сок од половина лимон. Се остава малку да олади, значи шербетот да биде топол и се полива баклавата.
Се служи ладна баклава.На здравје!!!