Испечати

Велигденски мафини

Велигденски мафини

Состојки

  • 170 гр брашно
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка какао
  • 1 јајце
  • 200 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 180мл млеко
  • 100мл масло
  • прстофат сол
  • 12 млечни карамели
  • 200мл шлаг пена + 150мл млеко
  • малку чоколада за декорација
  • чоколадни јајциња

Подготовка

Се соединуваат брашното, сода бикарбоната, пецивото, какаото и солта. Во посебен сад се миксираат јајцето, шеќерот и ванилата, се додава млекото и маслото, а потоа и претходно соединетите суви состојки. Се мешаат. Смесата се става во хартиени кошнички до половина, а во средината се става по една карамела, а потоа се додава другиот дел од смесата. Се користат само меки млечни карамел бонбони. Се печат во загреана релна на 200 степени околу 14 минути. Се ладат.

Настрана се мати шлагот со млекото. Со шлагот се украсуваат мафините. Се става рендана чоколада врз шлагот, и врз нив се ставаат чоколадните јајца. Наизглед изгледаат како птичјо гнездо со 3 јајца.