Чорба со спанаќ и месни топчиња
Состојки
- за чорба
- 500гр спанаќ
- 300гр компир
- 300гр морков
- 2 поголеми кромитки
- 2 чешниња лук
- 1 лажица свеж магданос
- 1 лажичка мешан зачин
- 1-1,500мл вода
- за месните топчиња
- 300гр мелено свинско месо
- 1 јајце
- 1 лажичка црвен пипер
- 1/2 лажичка бибер
- 50гр лебни трошки
- 1 поголема кромитка
- 1 лажица свеж магданос
- 1 лажичка мешан зачин
- за запржување
- 1 лажица брашно
- 1 лажичка црвен пипер
- 2-3 лажици зејтин
Подготовка
Едноставна вкусна чорбичка.
Подготовка
1. На почеток ги замесуваме месните топчиња, кромидот ситно го сечкаме го додаваме во месото. Јајцето исто така го додаваме во месото заедно со магданосот, црвен пипер, биберот, мешаниот зачин и презлата. Убаво месиме и до ставаме во фрижидер два часа.
2. Во меѓувреме на спанаќот му ги одстрануваме дршките добро го миеме и дробиме. Вака спремениот спанаќ го сечеме поситно и го динстаме десетина минути ја фрламе водата. Кромидот, морковот и лукот ги сечкаме во блендер, компирите ги лупиме и ги сецкаме на коцки. Ставаме малку зејтин во тава и го пропржуваме прво спанаќот. По неколку минути ги додаваме кромидот и морковот повторно пропржуваме и на крај го додаваме компирот. Целата смеса ја ставаме во тенџере сипуваме околу литар и половина вода и оставаме да врие на тивко.
3. Во тава за пржење загреваме масло и месните топчиња ги пржиме на тивок огин. Откако ги спрживме ги додаваме во чорбата да се динстаат уште четириесет и пет минути.
4. Брашното го пропржувам без зејтин неколку минути, потоа додавам две-три лажици зејтин и на крај црвен пипер, тргам на страна и запршката ја ставам во чорбата. Доколку ви е ретка може да испасирате неколку компирчиња да добиете на густина.
5. На крај додадете мешан зачин и магданос.
Забелешка
Доколку сакате додадете буковец малку оригано или нешто по ваш вкус
Добар апетит!!!