Испечати

Гратиниран пилешки стек

Гратиниран пилешки стек

Состојки

  • 1кг. пилешко бело месо-стек
  • 250гр. чаден свински врат
  • 250гр. кашкавал-Гауда
  • 400гр. кисела павлака
  • малку оригано
  • по потреба масло
  • по потреба зачини-сол, мешан сув зеленчук, црна пипер
  • неколку лажици сенф

Подготовка

Брзо, едноставно, лесно и мошне вкусно пилешко...

Стекот претходно го маринираме на тој начин што го премачкуваме убаво со сенф, од двете страни, па зачинуваме со наведените зачини. Го оставаме да отстои најмалку 2 часа, а најдобро е преку ноќ.
Потоа кратко го запржуваме месото од двете страни на загрено масло- малку масло, во грил Делимано тава.
Ги редиме во намрсен земјен сад. Врз нив редиме од парчињата свинскиот врат, па парчиња кашкавал. Ја распоредуваме павлаката, по желба наросуваме и малку оригано.
Ставаме да се печат во загреана рерна и тоа 20-30 мин. на 200Ц. степени или додека малку порумени павлаката.

На здравје!!!