Кокосови коцки
Состојки
- 6 јајца
- 150гр. шеќер
- 300гр. брашно
- 1 пециво
- 6 лажици масло
- 100мл. млако млеко
- за шербет
- 100гр. чоколадо
- 3 лажици какао
- 200гр. шеќер
- 300мл. млеко
- 2 лажици рум
- 50гр. маргарин
- за валкање
- 100гр. кокосово брашно
Подготовка
Јајцата ги биеме пенесто со постепено додавање на 100мл.млеко, брашното, маслото, пецивото, 150гр.шеќер и 2 лажици какао.
Тестото го истураме во долго тавче бр.40 обложено со хартија и печиме на 180 степени околу 25-30мин.
Додека се лади колачот го приготвуаваме шербетот од 200гр.шеќер, 300мл.млеко, 1 лажица какао, чоколадото и мешаме додека не се истопат и додаваме 50 гр.маргарин.
Кога ќе го тргниме шербетот од оган го додаваме румот.
Колачот го сечиме на парчиња и секое го натопуваме во шербетот и потоа во кокосово брашно од сите страни.
Еден од моите омилени рецепти, колач што ме потсека на детството.