Испечати

Грицки со сирење

Грицки со сирење

Состојки

  • 250гр. маргарин
  • 250гр. кравјо бело сирење
  • 1 пециво
  • 1 жолчка (белката за премачкување одозгора)
  • 300-400гр. брашно
  • по потреба семки од сончоглед, тиква, лен, сусам

Подготовка

Пенасто се мати маргаринот, се додава ренданото сирење, жолчката, пецивото и брашното. Се замесува средно меко тесто.
Се остава да отстои 1 час на ладно, во фрижидер.
Со навлажнети раце се обликоваат топчиња. Се валкаат во благо разматена белка, па во миксот на семиња.
Се редат во намрсен плех и се печат (во претходно загреана рерна) на 200 степени додека убаво поруменат од сите страни, од 30-40 мин., зависно од рерната.
Во текот на печењето, со помош на лажица неколку пати се превртуваат, како кога се печат кикирики