Испечати

Посна кростата со мармалад

Посна кростата со мармалад

Состојки

  • Тесто
  • 200 гр маргарин омекнат на собна температура
  • 400 гр брашно
  • 170 гр шеќер
  • 1 ванила
  • рендана кора од 1 лимон
  • сок од половина лимон
  • 1/2 лажиче прашак за пециво
  • 8-10 лажици млака вода
  • Фил
  • 6-7 лажици мармалад од јагоди или каков ќе имате

Подготовка

Подгответе го тестото
Во сад се ставаат сите состојки и се замесува тесто. Тестото се префла на набрашнета работна маса и се до измесува додека стане мазно. Се витка во проѕирна фолија и се остава во фрижидер околу 30 мин.
Калапот за кростата бр. 28 намачкајте го малку со маргарин и посипете го со брашно, а рерната вклучете ја да се загрее на 180 степени.
Се вади тестото од фрижидер, се остава одприлика 1/4 тесто за украсување, а другиот дел со сукало се развекува кора во големина на калапот. Се става во калапот, се подрамнува по ѕидовите и се боцка со вилушка. Се мачка со мармаладот и се украсува по желба со останатото тесто.
Ставете ја да се пече околу 30-35 мин, додека добие кремаста боја.
Кростатата послужете ја ладна посипана со шеќер во прав.