Испечати

Динстано месо во сос

Динстано месо во сос

Состојки

  • 1 кг месо (говедско или свинско)
  • 4 главици кромид
  • 2 парчиња морков
  • 200 мл крем за готвење (полимарк)
  • 100 гр кисела павлака
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица мешан зачин
  • по вкус сол
  • 1 чаша вода

Подготовка

Месото го сечеме на поситни парчиња . Во малку масло го попржуваме исецканиот кромид, го додаваме морковот и него малку го пржиме и го додаваме месото малку да се попржи. Ја додаваме водата и динстаме додека да испари водата.

Го додаваме кремот за готвење и киселата павлака динстаме околу 10 минути. Во мала чинија со лажица вадиме малку од сосот и во него го додаваме брашното го враќаме сосот во тавата мешаме се заедно. Зачинуваме и посолуваме и за кратко е готово јадењето.

Можете да додадете и свежи печурки во месото доколку сакате. Јас ги изоставив бидејки никој не ги сакат дома.