Пилешко во павлака со ориз во кари сос
Состојки
- 300гр. пилешко месо
- 2лажици маслиново масло
- 20гр. путер
- 1 лимон
- 150мл. бело вино
- 200мл. неутрален крем(павлака)
- по потреба сол,црн пипер,ѓумбир
- За оризот
- 250гр. ориз
- 2 лажици неутрален крем(павлака)
- 1 лажица кари
- 1 лажица брашно
- 40мл. масло за јадење
Подготовка
1. Измијте го месото, избришете го и исечете го на тенки парчиња. Загрејте го маслото во тава и пржете го месото околу 10 минути. Извадете го месото и ставете го на топло.
2. Во мрснотијата каде што се пржеше месото додајте путер, сок од лимон, вино и неутралниот крем (павлаката), па кратко динстувајте. Зачинете со сол, црн пипер и ѓумбир. Додајте го месото и мешајте за да се соединат сите состојки.
3. Сварете го оризот. Во тава на оган попржете малку брашно на масло, додајте ги карито и павлаката и со овој сос прелијте го оризот.
Оризот распоредете го во чинии и во секоја додајте од месото.