Испечати

Ролат Викторија

Ролат Викторија

Состојки

  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 5 лажици брашно
  • 3 лажички какао
  • 1/2 литар млеко
  • 2 лажици густин
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 100гр чоколадо
  • 1/2 литар Полимарк шлаг крема
  • 200 гр шеќер

Подготовка

На почеток јајцата ги делиме во два различни сада. Најпрвин ги матиме жолчките со четири лажици шеќер, белките ги матиме исто со четири лажици шеќер.
Двете смеси ги соединуваме со лажица и полека го додаваме брашното и какаото.
Смесата се сипува во плех со големина на релната обложен со хартија и печеме на 180степени триесет минути.
Почнуваме со подготовка на филот.
Од млекото оделуваме 200мл и во него го мешаме пудингот и густинот. Смесата ја сипуваме во зовриеното млеко и шеќерта откако ќе се згусне тргаме на стана и ја додаваме чоколадата.
Шлаг кремата ја матиме и една третина од неа сипуваме во изладениот фил матиме со миксер. Ролатот прво го филуваме со чоколадниот фил потоа врз него шлаг крема и го мотаме ролатот.
Украсуваме со остатокот од филовите. Добар апетит!