Aфионов карамел колач
Состојки
- 2 јајца
- 1 чаша (250 мл) шеќер
- 1 чаша млеко
- 1/2 чаша зејтин
- 2 чаши брашно
- 50гр афион
- 1 пециво
- фил
- 150гр шеќер
- 300мл слатка павлака (шлаг крем од полимарк)
- 100гр чоколада за готвење
- 250гр мармалад од шипки
Подготовка
Јајцата се матат со шеќерот додека се добие пенаста структура. Одкако убаво ќе се изматат се додава сокот, зејтинот, брашното и пецивото. Убаво се соединува со лажица и накрај се додава и афионот и се пече на хартија во тавче бр 30 околу 25 минути на 180.
Фил
Шеќерот се загрева на млака рингла додека се растопи-да добие боја на карамел.
Во растопениот карамел се истура 150мл од шлаг кремот и чоколадата и се меша додека убаво се соедини. Се остава да се олади и кон оладениот крем се додава преостанатиот шлаг крем изматен во цврста пена. Убаво се соединува и се добива прекрасен фил со вкус на карамел.
Тортата се премачкува со мармалад и над него се истура филот во подебел слој. Одкако ќе се олади убаво-ќе се здрви филот се зацврснува и убаво се сече.