Испечати

Aфионов карамел колач

Aфионов карамел колач

Состојки

  • 2 јајца
  • 1 чаша (250 мл) шеќер
  • 1 чаша млеко
  • 1/2 чаша зејтин
  • 2 чаши брашно
  • 50гр афион
  • 1 пециво
  • фил
  • 150гр шеќер
  • 300мл слатка павлака (шлаг крем од полимарк)
  • 100гр чоколада за готвење
  • 250гр мармалад од шипки

Подготовка

Јајцата се матат со шеќерот додека се добие пенаста структура. Одкако убаво ќе се изматат се додава сокот, зејтинот, брашното и пецивото. Убаво се соединува со лажица и накрај се додава и афионот и се пече на хартија во тавче бр 30 околу 25 минути на 180.

Фил
Шеќерот се загрева на млака рингла додека се растопи-да добие боја на карамел.
Во растопениот карамел се истура 150мл од шлаг кремот и чоколадата и се меша додека убаво се соедини. Се остава да се олади и кон оладениот крем се додава преостанатиот шлаг крем изматен во цврста пена. Убаво се соединува и се добива прекрасен фил со вкус на карамел.
Тортата се премачкува со мармалад и над него се истура филот во подебел слој. Одкако ќе се олади убаво-ќе се здрви филот се зацврснува и убаво се сече.