Испечати

Торта со бадем, лешник и орев

Торта со бадем, лешник и орев

Состојки

  • За пандишпаните
  • 12 јајца
  • 15 лажици шеќер
  • 12 лажици брашно
  • 3 прашок за пециво
  • За фил
  • 2 кг млеко
  • 5 паковања пудинг ванила
  • 20 лажици шеќер
  • 1 маргарин коцка (250г)
  • 1 паковање шеќер во прав(200г)
  • 210 г мелен бисквит
  • 150г бадем
  • 150г лешник
  • 150г орев
  • 500мл слатка павлака за декорација

Подготовка

Еве еден рецепт за вкусен десерт.
Станува збор за торта со бадем, лешник и орев. Под­го­тов­ката трае 1-2 часа, но потоа тор­тата пред вас и ужи­вајте во непов­то­рли­виот вкус.
1. Направте три оделни пандишпани каде ќе ги делите состојките подеднакво.
2. За еден пандишпан по 4 јајца, по 5 лашжици шеќер, по 4 лажици брашно и по еден прашок за пециво.
3. Делете ги јајцата во еден сад жолчките во друг сад белките.
4. Белките матете ги со миксер и постепено додавајте од шеќерот матете додека се растопи шеќерот.
5. Изматете ги жолчките и додајте ги во белките, па повторно матете додајте го прашокот за пециво и брашното и измешајте со лажица.
6. Смесата распоредете ја во правоаголен плех кој се го обложиле со хартија за печење. Печете на загреана рерна од 200С од 5-6мин.
7. Постапката повторете ја и со другите 2 пандишпани.
8. Во тенџере на оган ставте млекото и шеќерот да зовријат, но оставте 200мл млеко за да ги измешате прашаците од ванила.
9. Откако ќе зовријат додајте ја смесата од ванила и мешајте додека да ја добиете потребната густина.
10. Оставте смесата да се олади.
11. Во друг сад со миксер изматете го маргаринот и шеќерот во прав.
12. Додајте ја изладената смеса од пудинзите од ванила и матете со миксер додека да се соединат.
13. Смесата делете ја подеднакво во три сада каде во едниот ќе додадете претходно мелениот лешник, во другиот претходно мелениот бадем, а во третиот претходно мелениот орев. Во сите три сада по додајте 70г мелен бисквит. Изматете ги сите одделно додека да се соединат.
14. Филување
15.На изладените пандишпани отстранете ги хартиите.
16. Ставете го едниот пандишпан на површината на која сте испланирале да ја ставате тортата.
16. Филувајте ја површината на пандишпанот со лешник филот, па ставте го над филот другиот пандишпан и него филувајте го со бадем филот на крај ставте го последниот пандишпан и целата торта филувајте ја со орев филот.
17. Изматете ја слатката павлака и декорирајте по желба јас имам искористено и прехрамбени бои.
18. Пресече ја тортата и сервирајте ДОБАР АПЕТИТ...

Забелешка.
Филувањето на тортата не мора по редослед како што ја имам филувано јас. Може на пример прво орев филот, па лешник, па бадем или обратно тоа е по желба.