Маковњача
Состојки
- 250 мл млеко
- 500 гр брашно
- 1 квасец
- 70 мл масло
- 1/2 лажиче сол
- 1 лажица шеќер
- 2 јајца
- фил
- 200 гр мелен афион
- 2 ванили
- 500 мл млеко
- 200 гр шеќер
- 125 гр маргарин
Подготовка
Прво се остава квасецот со шеќерот, млакото млеко и малку брашно да втаса.
Се додаваат останатите состојки и се замесува средно тесто.
По потреба се додава уште малку брашно.
Во тенџере на оган се налива млекото, се додаваат шеќерот, ванилите, афионот и се вари се додека филот не се згусни.
На крај се додава 125 гр маргарин и кора од лимон.
Втасаното тесто се дели на 3 дела.
од секој дел се сучи коричка се премачкува со фил, се витка во ролат.
Се оставаат да киснат 15 минути, па се печат да заруменат.