Чоколадни пенести штангли
Состојки
- За 3 кори:
- 12 јајца
- 12 лажици шеќер
- 12 лажици брашно
- Фил:
- 500 мл. млеко
- 10 лажици шеќер(или по вкус)
- 1 кесе пудинг од чоколада
- 150 гр. маргарин на собна температура
- 500 мл. шлаг пена
- 200 гр. чоколада
- Декорација:
- 200 мл. слатка павлака
Подготовка
Испечете 4 пандишпан во плехче 30х25 см. од состојките, на вообичаен начин.
Одделете ги белките, изматете ги во цврст снег со шеќер, додадете ги жолчките, соединете.
Додајте го брашното и пецивото и измешајте со лажица. Испечете ги на хартија за печење околу 10 мин. на 180 степени.
Фил
Сварете го пудингот со шеќерот и изладете го.
Маргаринот пенасто изматете го и додајте го сварениот пудинг и стопената чоколада (на пареа или на тивок оган),убаво соединете.
Во сад изматете ја цврсто шлаг пената и додадете ја во садот со пудингот, убаво соединете се.
Филот поделете го на три или четири дела и филувајте ги корите.Украсете со изматена слатка павлака или по ваша желба. Оставете околу 1 час да се стегне потоа сечете штангли.