Испечати

Црвена паста со пилешко и нане

Црвена паста со пилешко и нане

Состојки

  • За сос
  • 2 парчиња пилешки стек
  • 2 моркови
  • 250 мл доматен сос
  • 1/2 лажиче сенф
  • 1/4 лажиче мешан зачин
  • 4-5 ливчиња суво нане
  • 2 лажички кисела павлака
  • по вкус сол и бибер
  • малку масло
  • И уште
  • 250 гр тестенини
  • по желба рендан кашкавал

Подготовка

Тестенините ставете ги да се варат во поголемо количество посолена вода. Кога ќе бидат сварени, исцедете ги и ставете ги во чинии.

Морковите исечкајте ги на тенки кругови и ставете ги да се пржат на малку масло. Месото исечкајте го на коцкички, додадете го кај морковот и пржете додека додека не фати боја. Зачинете со мешаниот зачин, сол и бибер. Потоа додадете го доматниот сос, сенфот и ситно издробеното нане и оставете го сосот да крчка додека не добие малку на густина. Кога ќе биде готов тргнете го од огнот и промешајте ја киселата павлака. Ставете го сосот врз сварените тестенини и по желба изрендајте кашкавал одозгора.

Пријатен апетит