Испечати

Посен жито колач

Посен жито колач

Состојки

  • За кората
  • 250 гр. мед
  • 200 гр. шеќер
  • 400 гр. брашно
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 250 мл. пиво
  • Фил
  • 300 гр. варена мелена пченица
  • 350 гр. мелени ореви
  • 350 гр. шеќер
  • 300 мл. вода
  • 2 кесички ванила
  • 1 лажичка мускатно оревче

Подготовка

 
1. Брашното, шеќерот, медот, содата бикарбона заедно со пивото измешајте го со лажица - ќе добиете не многу ретко тесто кое лесно ќе го истурете во плехот од рерната кој сте го послале со хартија за печење. Израмнете со шпатулата и ставете да се пече во предходно загреана рерна на 200 степени околу 20 мин и внимавајте да не ја препечете. Нека се излади кората по што ќе ја исечете на три или четири ленти.

Фил
- Сварете ја пченицата, исцедете ја добро и сомелете ја на машина за мелење на месо.
- Шеќерот ставете го во касеролата, прелијте со водата и нека вари додека се стопи, додадете го меленото жито и продолжете да варите уште многу кратко време, на крај додадете ги ванилата, мелените ореви, мускатното оревче и доколку сакате додадете зачинка која вие сакате да ја консумирате со житото-пченицата.
Со жешкиот фил филувајте ги корите, редејки ги една врз друга,посипете со мелени ореви.
Овој колач се спрема еден ден однапред пред служењето - потребно е да одстои да корите ја примаат влажноста од самиот фил.

ЗАБЕЛЕШКА
Колачот можете да го спремите и како торта, округла форма, како сакате.
- Доколку сакате да имате повеќе фил помегу корите бидејки тие се малку подебели - тогаш позголемите ги количините за филот. Во оригиналниот рецепт е 150 гр. жито,  јас ја зголемив количината како погоре напишаното и мислам дека уште треба да додадам, но тоа ќе е следен пат.
- Самата пченица зачинете ја со зачинки кои ви се вкусни и кои ги ставате кога спремате блага пченица... тоа останува на вас.