Испечати

Пеперутки со мак и мармалад

Пеперутки со мак и мармалад

Состојки

  • 1/2кг брашно
  • 1/2 квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка оцет
  • 70гр путер
  • 250мл млеко
  • 100гр мак
  • 1/2тегла мармалад
  • 50гр шеќер во прав
  • 1 јајце
  • 1 лажица зејтин

Подготовка

Пеперутките ги видов на интернет со некоја мала измена веднаш ги подготвив.

Во посебен сад го активиране квасецот со шеќерот и една лажица брашно. Во брашното го додаваме путерот, оцетот, солта и активираниот квасец замесуваме со млеко средно меко тесто.
Макот го мелеме на машинка за кафе и го мешаме со пола тегла мармалад.

Откако тестото ќе стаса правиме топчиња секое топче го развлекуваме и премачкуваме со мак и мармалад мотаме ролат. Со четкичка ги премачкуваме кревите и ги преклопуваме го вртиме тестото засекуваме и ја формираме пеперутката.
Пробав да ја фотографирам целата постапка и се надевам дека ќе ви биде појасно гледајки ги фотографиите.
Секоја пеперутка ја премачкуваме со мешано јајце и зејтин и печеме на 220степени 15минути,  потоа намалуваме на 180степени уште 15 минути посипуваме со шеќер во прав.
Добар апетит!