Посен ручек од ослич со вино
Состојки
- 600-800 гр ослич риба
- 200 мл бело вино
- 1/2 китка магдонос
- 1 лажица мешан зачин
- 600 гр моркови
- 1 врзулче кромитче младо
- 100 мл масло за пржење
Подготовка
Еве една поинаква варијанта на подготвување на осличот.
Рибата не е многу намастена, а има прекрасен вкус од останатите состојки.
Почнуваме со подготовка.
1. Измијте ги убаво морковите и исецкајте ги на кругчиња.
2. Пропржете ги на масло околу 10 минути на тивко.
3. Кромидот ситно исецкајте го и постелете ја тавата со него.
4. Префрлете ги пржените моркови и промешајте ги да се соединат.
5. Зачинете и додајте ја претходно исчистената риба.
6. Наросете црн бибер, сол, масло и ситно сецкан магдонос.
7. Прелијте со бело вино и оставете да се пече 40 минути на 150 степени.
Сервирајте со лимонче и свежа салата.
Ние имавме убав ручек, а ако ви се допадна, повелете или згответе си. )* )*
На здравје