Посен ручек - полпети од компир со ориз со додаток од деликатесни моркови и ослич
Состојки
- За полпетите
- 1 чаша од 250 мл. варен ориз
- 1,1/2 чаша пире од компир
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- на вкус сол, бибер, сецкан магданос, сув зеленчук и колку што е потребно лебни трошки за валкање
- За морковите
- 8 моркова
- 1 глава црвен кромид
- 50 мл. зејтин
- 1 лажица ситно сецкани ореви
- 2 лажици сецкано суво грозје
- 1 лажица сецкан магданос
- 1 лажичка сол
- 1/4 лажичка бибер
- прстовет кари
Подготовка
Комплетен лесен ручек, нема да ви треба ниту леб, само некоја зелена салата и ќе сте задоволни
Подготвока на полпетите
- Сварениот компир испасирајте го во пире, додадете го сварениот ориз, зачинете и измешајте.
- Со рака вадете и правете ги полпетите - ставајте во презла, увалкајте ги и или ставте да се пржат по што ќе ги извадите и ставите на салфета или наједноставно ставете во плекче послано со хартија за печење и потпечете во рерна.
Подготовка за морковот
- Излупете ги или добро измијте ги морковите, исечете на половина или ако се ситни едноставно ќе бидат повеќе на број и нека ги цели. Кромидот исечкајте го на коцки.
- Ставете го морковот и кромидот во плекче послано со хартија за печење, прелијте со зејтинот, посолете попрскајте со кари,додадете биберот. Ставете во загреана рерна 10 минути нека се печат.
Додека се печат и крчкат, вие исцедете сокот од лимонот, додадете ги ситно сецканите ореви, сувото грозје и 250 мл, вода. Со вака спреманиот сафт залијте ги морковите и нека се динстаат уште 10 мин.
Извадете и посипете ги со магданосот.
Сервирајте, а вака спреманиот морков е комплетно топло предјадење.
Забелешка
Јас денес 3 во 1 - испржив излупена ослич риба валкана во пченкарно брашно измешано со малку сол, бибер и сув зеленчук, сервирана со полпетите од компирот, прилог топлото предјадење од морковот и зелена салата. Одличен посен комплетен ручек.