Испечати

Раванија со млеко

Раванија со млеко

Состојки

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 9 лажици гриз
  • 3 лажици брашно
  • 1 ванила
  • 1 пециво
  • за шербет
  • 800мл млеко
  • 500гр шеќер
  • 2 ванили

Подготовка

Се делат жолчките од белките, прво се матат белките со шеќерот да се добие цврст снег, а настрана ги матиме жолчките пенесто и се додаваат на белките. Се додава и гризот, брашното, ванилата и пецивото. Се меша со дрвена или силиконска лажица.
Се става во намрсено тавче и се печи во загреана рерна на 220 степени околи 20 тина минути.

Во мегувреме се спрема шербетот. Се става млекото, шеќерот и ванилите на оган да врие околу 5 мин. На испечената раванија се додава жежок шербет. Се остава да се впие шербетот.