Испечати

Посни полнети крофни

Посни полнети крофни

Состојки

  • 500гр брашно
  • 1 филџан зејтин
  • 1 квасец
  • 200-250мл вода
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 лимон
  • 1/2 тегла домашен мармалад
  • 400-500мл зејтин за пржење
  • 100гр шеќер во прав

Подготовка

Подготовка
Во посебен сад го сипуваме брашното на средина го додаваме квасецот кој го активираме со додавање на ванилиниот шеќер и млаката вода. Одкако квасецот ќе почне да се активира го сипуваме зејтинот, остатокот од топлата вода, ренданиот лимон и неговиот сок, малку сол замесуваме убаво мазно тесто.
Одкако тестото ќе стаса го делиме на два дела и со оклагија расукуваме потенка кора.
Со соодветна чаша обележуваме кругови и во нив ставаме по една лажичка мармалад.
Втората кора ја сукаме и префрламе врз првата и повторно со чаша, но сега стискаме до крај формираме крофни.
Вака формираните крофни ги оставаме на побрашнето чаршавче да стасаат уште 15 минути.

Во загреаниот зејтин ги пржиме крофните ги вадиме на хартиена салфета.
Крофни ги посипуваме со шеќер во прав и топена чоколада. Добар апетит!