Испечати

Ледени рум коцки

Ледени рум коцки

Состојки

  • 3 јајца
  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажица какао
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • Сируп
  • 200 гр. шеќер
  • 200 мл. вода
  • 2-3 лажици рум
  • Фил
  • 5 лажици брашно
  • 4 лажици густин
  • 10 лажици шеќер
  • 1 литар млеко
  • 250 гр. маргарин
  • 100 гр. шеќер во прав
  • 3 кесички ванилин шеќер
  • 100 гр. чоколадо за готвење
  • неколку капки екстрат од рум
  • Глазура
  • 200 гр. чоколадо за готвење
  • 3 лажици масло

Подготовка

Изматете цврст снег од белките и шеќерот, додајте ги жолчките, брашното помешано со прашокот за пециво и на крај какаото.
Истурете ја смесата во подмачкан плех (бр.38 или бр.40) и печете околу 20-тина минути. Оставете да се олади и спремете го сирупот.

Загрејте ја водата, додајте го шеќерот и оставете да врие неколку минути. Тргнете од оган и додајте го румот.
Оладената кора прелијте ја со врелиот сируп.

Измешајте го шеќерот, ванилиниот шеќер, брашното, густинот и полека со непрекинато мешање, додавајте го во ладното млеко. Ставете на оган и гответе се додека не згусни, па потоа добро оладете.
Пенесто изматете го маргаринот и шеќерот во прав па додајте го оладениот фил. Смесата поделете ја на два дела.

Во сад над пареа, истопете го чоколадото за готвење и додајте го во едниот дел.
Убаво распоредете врз оладената кора, прво темниот, па светлиот фил.
Прелијте со чоколадната глазура и оставете на ладно.