Испечати

Посни пченкарни погачици со компир

Посни пченкарни погачици со компир

Состојки

  • 250гр. пченкарно брашно
  • 250гр. бело брашно
  • 125гр. топен маргарин
  • окулу 250мл вода
  • 250гр. варен компир
  • 1/2 кесичка печиво,малку вода по потреба
  • 1/8 лажиче куркума,сув зачин на вкус
  • за премаз..сенф разреден со масло вода,за посип сусам

Подготовка

Компирите убаво изварени, сеуште топли пасирајќи ги се додава топениот маргарин, се ставаат брашната, се останато и малку по малку вода,така да месејќи се добие меко лепливо тесто. Нека стои 15 мин.
На посипана површина со пченкарно брашно се сука кора дебела околу 1 см. со чаша се вадат кружни форми, се оставаат нека надојдат уште 15-20 мин.
Пред печење се премачкуваат со премаз и се роси сусам.Идеални за посни и мрсни дни.
Се печат во рерна на 200, се отвора рерната и така нека се подизладат.