Испечати

Ќофте на македонски начин

Ќофте на македонски начин

Состојки

  • За ќофтињата
  • 200 гр мелено месо (мешавина од свинско и телешко мелено месо)
  • 3-4 лажици ориз
  • 1 главиче кромид
  • 1 морков
  • 1 жолчка од јајце
  • малку магдонос
  • 2 лажици мешан зачин
  • 1 лажиче сол
  • малку црн бибер
  • За кашичката
  • 8-9 лажици брашно
  • 1 мало главиче кромид
  • 1 морков
  • 100-150 мл сос од домати или кечап
  • малку магдонос
  • 3 л вода
  • малку јадра сол
  • малку мешан зачин

Подготовка

Подготовка на ќофтињата
1. Сите состојки заедно се мешаат, се замесуваат и се формираат мали топчиња-ќофтиња
2. На малку масло се пропржуваат малку ќофтињата и се тргаат во чинија на страна
3. Се процедува маслото за јадење и во него се пропржува ситно сецканото кромидче со ренданиот морков, па ова подоцна се додава во кашата

Подготовка на кашата
1. Брашното се става во едно тенџере без масло и се пропржува додека зарумени
2. Откако ќе зарумени во него се додава ладна вода, околу 3 л и со жица за матење се размешува да нема грутчиња
3. Се додава во кашата кечапот или сосот од домати
4. Се зачинува кашата
5. Се додава во неа пропржениот кромид и ќофтињата
6. Се додава на крај и ситно сечканиот магдонос
7. Се вари околу 30-40 минути
Пријатен апетит !