Полутегнати сарајленца (може и посни)
Состојки
- За тестото
- 1/2 квасец
- 50-60 мл масло за јадење
- 1/2 лажиче сол
- прстофат шеќер
- неколку капки оцет
- по потреба млака вода (окулу 250 - 300мл)
- 600 гр (околу) брашно
- За фил
- за пропржување масло за јадење
- по потреба/желба фил праз, кромид, урда
Подготовка
Подготовка на тестото
1. Со малку топла вода и малку шеќер се остава квасецот да нарасне
2. Во сад се става брашното со сите останати состојки и се замесува кога ќе се додаде и квасецот
3. Се дели тестото на 8 делови
4. Од секој дел се расукува кора
5. Секоја кора се растегнува со рацете, префрлувајќи ја со кратки движења од едната во другата рака и при тоа растегнувајќи ја
Секоја кора се попрскува со филот( или зелен фил или урда) и се витка во ролат а потоа се витка како полжавче
1. ФИЛ - На масло за јадење се пропржува кромидот и празот да омекнат
2. ФИЛ - урда и пиперки од урдата
6. Се редат сарајленцата во намрсена тава со масло за јадење
7. Се оставаат да нараснат
8. Се печат во рерна на 180 С
9. Се служат со сирење и кисело млеко или павлака( или зелен фил или урда)