Испечати

Компир со целер и пармезан

Компир со целер и пармезан

Состојки

  • 1,5кг компир
  • 150мл зејтин
  • 1 главица целер
  • 2 лажици зачин
  • 1 лажица сув рузмарин
  • 1 лажица буковец
  • 1 лажица сенф
  • 2 лажици пармезан
  • 1 лажичка ким

Подготовка

Компирот се лупи и се сече на парчиња. Целерот се лупи и се ренда на покрупната страна на рендето.
Во подлабок сад се мешаат компирот, целерот, буковецот, рузмаринот, сенфот и зачинот. Се додава зејтинот и кимот и убаво се меша да се соединат зачините.
Компирот се распоредува во кеси за печење и се пече околу 30 минути на 200 степени. Се ваѓа од кесите, се истура во плехче и се поросува со пармезанот. Се враќа во рерна да се запече 10 минути и се сервира.
Во кесата заедно со компирот може да се додаде и месо пилешко,свинско....