Превртен куглоф со тиква
Состојки
- 2 лажици мед
- 1 помала тиква
- 3 јајца
- 150гр. шеќер
- 1 пециво
- 2 ванили
- 300гр. брашно
- 70мл. масло
- 100мл. млако млеко
- 2 лажички какао
- 1/2 лажичка цимет
Подготовка
Калапот за куглоф се обложува со хартија за печење и внатре редиме парчиња тиква сечени на коцки.
Се печат околу 25 мин.на 190степени потоа ги вадиме од рерна.
Над парчината тиква ја посипуваме едната ванила и медот.
Паниспањата се бие убаво и се дели на два дела ,едниот поголемиот дел во количина останува бел и го тураме веднаш над тиквата. Тестото го потпекваме 10 мин.на 190 степени. Го вадиме од рерна и ја тураме помалата количина измешана со циметот какаото. Го вракаме куглофот во рерна и печиме уште 25-30мин.на 180степени. Кога ќе биди печен оставаме малку да излади го превртуваме и посипуваме шеќер.
Типичен есенски и зимски десерт и доста вкусен.