Медено срце (посно)
Состојки
- 300гр. брашно
- 1 пециво
- 1 ванила
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 2 лажички мед
- 2 лажички какао
- 4 лажици мармалад од кајсии
- 1 лажичка цимет
- 10-15 лажици млака вода
- 150гр. шеќер
- 50ГР. чоколадо
Подготовка
Сите состојки се мешаат заедно (освен чоколадото) и постепено се додава водата. Убаво се мешаат сите состојки заедно со жица за матење и тестото се турва во намрсен калап за срце. Се печи на 180 степени околку 30 мин.
Кога ке биди малку изладено срцето се премачкува со еден слој мармалад и над него чоколадото топено.
Количината на водата може да варира во зависност од големината на лажицата и видот на брашното.