Испечати

Журка торта

Журка торта

Состојки

  • Тесто
  • 8 белки
  • 10 л. шеќер
  • 10 л. мелени ореви
  • 5 л. брашно
  • Фил 1:
  • 1 ½ литар млеко
  • 4 пудинзи од ванила
  • 6 л. густин
  • 10 л. шеќер
  • 2 ванили
  • Фил 2:
  • 24 жолчки
  • 10 л. шеќер
  • 1 ½ маргарин
  • 200 гр. Шеќер во прав
  • 200 гр сецкана млечна чоколада
  • 200 гр издробени бисквити
  • 150 гр. мелени лешници
  • 300 гр. шлаг

Подготовка

тесто
1. Белките со шеќерот ги матиме, потоа ги додаваме мелените ореви и брашното и со лажица мешаме.
2. Печеме во плех од шпорет обложен со хартија за печење на 180 степени, 15 минути.
3. За оваа торта правиме 3 теста, значи уште 2 ги правиме на ист начин како првото тесто

фил 1
1. 1,1 литар млеко ставаме на оган.
2. Во 400 мл млеко ги ставаме пудинзите, шеќерот, густинот и ванилите, убаво мешаме и тоа го додаваме во загреаното млеко, мешаме додека да ја добиеме потребната густина.
3. Потоа оставаме да се излади.

фил 2
1. Жолчките со шеќерот ги матиме на пареа потоа ги оставаме да се изладат.

1. 1, 5 маргарин матиме со 200 гр. шеќер во прав , потоа ги додаваме првиот и вториот фил и убаво матиме
2. Во филот ги додаваме млечната чоколада , издробените плазма бисквити и мелените лешници.

Јас од трите теста измерив точно и пресеков по 1/3 и така добив и 4то тесто.
Тестата ги филуваме и украсуваме со шлаг.