Испечати

Домашни вафли

Домашни вафли

Состојки

  • 250 гр. брашно
  • 2 кесички прашок за печиво
  • 3 јајца
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 2 лажици шеќер
  • 60 гр. путер
  • 450 мл. млеко

Подготовка

Помешајте го брашното со солта, прашокот за печиво и оставете ги на страна. Одвојте ги жолчките од белките, па изматете цврст снег. Во друг сад, матете ги жолчките со шеќерот и ванилиниот шеќер се додека не добиете бледо жолта боја. Додајте го растопениот путер и млеко и добро измешајте. Во истата смеса, додајте го брашното при тоа матејќи со најмала брзина (многу кратко се додека смесата не се изедначи). На крај додајте ги и изматените белки и измешајте со лажица.
Апаратот за вафли премачкајте го со малку маргарин, истурете од тестото, затворете и печете. Служете со еурокрем,мармалад,мед...или едноставно посипете ги со шеќер во прав.