Нугат торта со рум и портокали
Состојки
- тесто
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 5 лажици чоколадо во прав
- 70 мл чоколадно млеко
- 2 лажички рум
- 1 кора од портокал
- 130 гр брашно
- 1 лажица прав од пудинг со вкус на чоколадо
- 50 гр мелен лешник
- 1/2 лажиче пециво
- за прскање на испечената кора
- 1 сок од 1 портокал
- фил
- 500 мл млеко
- 1 пудинг со вкус на чоколадо
- 2 лажици густин
- 4 лажици шеќер
- 2 лажички рум
- 150 гр црно чоколадо за готвење со вкус на портокал
- 1 лажичка нес квик
- 200 гр маргарин
Подготовка
За тестото се матат јајцата со шеќерот, се додаваат останатите состојки и се истура смесата во голем правоаголен плех.
Се печи и се сечи по должина, за да се добијаат 2 парчина. Се прска со сок од портокал.
За филот на оган се варат млекото, шеќерот, густинот и пудингот.
Се трга од огнот и додека е млако се додаваат чоколадото, румот, чоколадото во прав.
Се мати маргаринот и тој се додава.сето заедно се соединува и се филуваат корите.
Се украсува со парче портокал.