Испечати

Залачиња принцес крофни

Залачиња принцес крофни

Состојки

  • 500мл. вода
  • 150мл. масло
  • 300гр. брашно
  • 1 пециво
  • 5 јајца
  • 500мл. млеко
  • 2 пудинзи од ванила
  • 200гр. шеќер
  • 1 ванила
  • 150гр. путер

Подготовка

Прво почнуваме да го правиме тестото за крофните. На оган ја зовриваме водата со маслото. Кога ќе зоврие ја тргаме настрана и го додаваме брашното, пецивото и 3 јајца едно по едно постојано мешајки со жица за матење. Кога ќе се добие убаво тесто со шприц вадиме форми и ги редиме во плех обложен со хартија за печење.
Ги печиме прво на 200 степени-15 мин.потоа ја намалуваме температурата на 180 степени и ги печиме 20 мин.и на крај на 130 степени околу 15 мин.
Многу е важно крофните убаво да се оспечат односно да се исушат внатре.

За филот ги вариме пудинзите со млекото, ванилата и шеќерот и 2 жолчки биени претходно
со миксер. Убаво ги вариме да се згустат и оставаме да се излади, а потоа го додаваме и путерот. Крофничките ги сечме на половина и ги филоваме, а горе посипуваме и шеќер во прав.
Крофнички, залачиња ама многу вкусни.