Испечати

Гибаница со палачинки

Гибаница со палачинки

Состојки

  • 500гр. готови кори
  • 10 палачинки
  • 250мл. јогурт
  • 5 јајца
  • 1/2 пециво
  • 100мл. масло
  • 350гр. дробено сирење
  • 50гр. млечен намаз
  • 7 лажици кечап
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 50гр. ситно сецкана шункова салама
  • 150гр. маринирани печурки

Подготовка

Прво тргаме на страна 4 кори, а останатите ги делиме на половина.
Во намрсено тавче бр.40 ги редиме првата половина од корите. Корите прво ги гужваме и ги мацкаме во филот од јогуртот, сирењето, маслото и јајцата.
Корите се редат една до една низ цело тавче и над нив ги редиме палачинките филувани, 5 палачинки филовани со намазот и кашкавал, а останатите 5 со кечапот и саламата.
Палачинките се редат наизменично,една со кечап до неа со млчен намаз и се така дури да се потрошат. Над палачинките се редат другата половина од корите исто мацкани во фил и гужвани.
Најгоре се редат 4 кори што ги тргнавме настрана и секоја се прска со масло.
Се печи на 190 степени,35 мин.
Ако сакате најгорните кори да се покрцкави, кога ќе се испечат не ја покривајте
гибаницата.
Многу вкусна и декоративна гибаница.