Гибаница со палачинки
Состојки
- 500гр. готови кори
- 10 палачинки
- 250мл. јогурт
- 5 јајца
- 1/2 пециво
- 100мл. масло
- 350гр. дробено сирење
- 50гр. млечен намаз
- 7 лажици кечап
- 100гр. рендан кашкавал
- 50гр. ситно сецкана шункова салама
- 150гр. маринирани печурки
Подготовка
Прво тргаме на страна 4 кори, а останатите ги делиме на половина.
Во намрсено тавче бр.40 ги редиме првата половина од корите. Корите прво ги гужваме и ги мацкаме во филот од јогуртот, сирењето, маслото и јајцата.
Корите се редат една до една низ цело тавче и над нив ги редиме палачинките филувани, 5 палачинки филовани со намазот и кашкавал, а останатите 5 со кечапот и саламата.
Палачинките се редат наизменично,една со кечап до неа со млчен намаз и се така дури да се потрошат. Над палачинките се редат другата половина од корите исто мацкани во фил и гужвани.
Најгоре се редат 4 кори што ги тргнавме настрана и секоја се прска со масло.
Се печи на 190 степени,35 мин.
Ако сакате најгорните кори да се покрцкави, кога ќе се испечат не ја покривајте
гибаницата.
Многу вкусна и декоративна гибаница.